Encetem un any determinant en el futur d’Arenys de Munt

https://unsplash.com/photos/JrZ1yE1PjQ0?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Encetem un nou any, un 2022 que es materialitzaran molts dels compromisos que hem assumit el Govern Municipal d’Arenys de Munt i que estan recollits en el Pla d’Actuació Municipal. Les grans obres estratègiques d’Arenys de Munt -urbanització superficial de la Riera i la nova Rotonda d’entrada- seran determinants en la millora de la mobilitat, la dinamització econòmica i la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’Arenys de Munt. L’any 2022 també ha de ser l’any per a l’obertura del Centre Cívic de Can Mallol de la Torre, un equipament que ens permetrà potenciar les activitats socioculturals i també aprofundir en noves polítiques formatives en àmbits tan diversos com l’emprenedoria, les arts plàstiques i la música.

Enguany acabarem projectes i encetarem de nous. Finalitzarem les obres de la darrera fase de l’Esplai de Jubilats, i encetarem la redacció dels avantprojectes de reforma integral de l’Avinguda Panagall i carrer de les Flors. L’any 2022 ja podrem veure els primers esbossos del que haurà de ser la nova residència municipal que volem construir a la parcel·la de Can Globus/Ca L’Espàrrec.

Tenim projectes immensos per davant, i portar-los a terme no és una tasca fàcil de fer. Calen molts recursos econòmics i humans, i malgrat el context pressupostari no és favorable -reducció d’ingressos per plusvàlues- ho podem fer. Anys de bona gestió econòmica en permet donar cobertura a inversions sense incrementar la pressió fiscal. El nostre compromís és posar els diners que siguin necessaris per donar cobertura a àmbits tan sensibles com el suport a les famílies vulnerables i la gent gran. Tenim estalvis, i tenim el deure d’utilitzar-los.

La millora de la netedat i l’endreça dels nostres carrers i places és un repte que veurem reflectit en una ampliació de la recollida selectiva a partir de febrer de 2022 i, entre altres coses, destaca la recollida l’orgànica tots els dijous i les papereres diumenges i festius. No podem creuar-nos de braços perquè tenim una limitació de personal de brigada. En volem més, i es farà notar amb les noves contractacions de serveis per a la neteja i el projecte brigada jove, que hem recuperat, per reforçar el manteniment de les vies públiques.

Som un poble exigent amb nosaltres mateixos: hem de posar tota la nostra capacitat econòmica i tècnica per ajudar a enfortir el teixit social i econòmic d’Arenys de Munt. Tenim el deure de complir amb allò que ens compromès a fer, som conscients de les dificultats per portar-ho a terme, però hem de treballar per fer-ho possible. L’any 2022 serà un any determinant en el futur d’Arenys de Munt.

Arenys de Munt avança amb més força

El deure d’un polític és fer allò que es va comprometre a fer, i en aquest sentit el govern d’Arenys de Munt estem treballant per complir amb els compromisos que hem assumit amb el poble, uns reptes que hem millorat escoltant i parlant amb els veïns i les veïnes d’Arenys de Munt, entitats, consells municipals, Consell del Poble i la resta de partits de l’Ajuntament, i que estan recollits en el Pla d’Actuació Municipal 2019-2023 (PAM).

Portem dos anys de mandat i ens ha tocat viure un context històric gens fàcil de gestionar, però que també ens ha obert noves oportunitats per fer avançar Arenys de Munt amb més força que mai. Estem aprofitant l’oportunitat de disposar d’una capacitat de despesa històrica per endegar les inversions estratègiques i les polítiques d’àmbit social i econòmic, que durant anys s’han anat posposant per les lleis d’austeritat, i que tan necessàries són per consolidar Arenys de Munt com un municipi modern, emprenedor i cohesionat.

Abans de finalitzar l’any 2021 posarem en marxa les obres tan esperades de la urbanització superficial de la Riera i la nova rotonda, i el 2022 ja estarem acabant de redactar nous projectes, com el de la nova residència geriàtrica, per començar les obres el 2023, i encetar la planificació de les obres integrals de renovació de carrers, que ha d’esdevenir la punta de llança de la política d’inversions els propers anys; i, en paral·lel a les grans obres, continuar avançant en la millora de la neteja, la recollida selectiva i la seguretat ciutadana.

Tenim reptes immensos, perquè som un poble exigent amb nosaltres mateixos. El nostre comerç, les persones emprenedores, el teixit associatiu han demostrat un alt grau de fortalesa i solidaritat en els pitjors moments de la crisi sanitària, social i econòmica que ens ha tocat viure. És el nostre deure posar tota la capacitat econòmica i tècnica per ajudar a enfortir el nostre teixit social i econòmic. Els propers dos anys destacarem per les obres de millora en tots els equipaments municipals –esportius, culturals, gent gran, serveis, etc.–, un salt qualitatiu del qual de ben segur podrem gaudir tots.

Enguany tornem a portar a terme noves ampliacions del pressupost municipal per posar l’accent en petites intervencions que afecten tots els àmbits de la vida social, cultural, esportiva i econòmica d’Arenys de Munt. Més enllà de les grans obres, no podem oblidar-nos de les petites actuacions, que són molt importants per a la qualitat de vida de cada veí i veïna d’Arenys de Munt.

El nostre deure és complir amb allò que ens hem compromès a fer, i som conscients de les dificultats per poder portar-ho a terme, però hem de treballar per fer-ho possible perquè tenim l’oportunitat de fer un salt qualitatiu per fer avançar Arenys de Munt com mai abans.

Ajudem-nos els uns als altres i ens en sortirem

Moment durs, gens fàcils per les famílies d’Arenys de Munt que tenen a éssers estimats ingressats a l’hospital, que no poden visitar als seus grans a la residència, pendents de l’evolució del seu estat de salut, pels autònoms i les petites empreses que viuen amb la incertesa i el neguit que suposa haver aturat la seva activitat econòmica, els comerços que han hagut de tancar, les famílies que encara han de pair la mort d’un familiar molt proper…

No fa ni 2 mesos, veiem molt de lluny com la pandèmia s’estenia per Àsia, assistíem a la cancel·lació del Mobile Word Congres de Barcelona amb retrets entre organitzadors i institucions, més preocupats per les conseqüències econòmiques que això comportava; era una ‘alarma infundada’. 

Més enllà de la pandèmia per coronavirus, la tònica del dolor infinit l’hem pogut veure com espectadors durant molts anys; per les pantalles dels televisors, els diaris i les xarxes socials, contemplàvem el patiment dels altres; les guerres, la fam, el genocidi…  A aquí, al nostre país, hem estat convivint també amb una realitat dolorosa i injusta que, pel fet de no ser generalitzada, quedava amagada sota la catifa de les polítiques de l’àmbit social i ocupació, sempre insuficients, i que des dels ajuntaments hem hagut de gestionar amb eines molts limitades.

Ara ja no li succeeix a altres persones que viuen molt lluny de nosaltres, o a persones i col·lectius concrets de la nostra societat, ara som nosaltres els protagonistes; la desesperació per la pèrdua d’un ésser estimat sense poder acomiadar-se, el daltabaix que suposa per l’economia familiar la pèrdua de la feina o el tancament de l’activitat empresarial, el no tenir ni 50 euros per passar el mes… Projectes de vida que semblen esmicolar-se i la incertesa s’instal·la.

Però malgrat la incertesa, els moments durs que estem vivint i la negror en les perspectives econòmiques, no podem defallir. La història ens demostra que hem estat capaços de superar moments extraordinàriament difícils, perquè tenim una gran capacitat de ser solidaris, de treballar plegats i d’ajudar-nos els uns als altres,  doncs formem part d’un cos social, d’un poble que ens necessita a cadascú de nosaltres.

Tots els representants polítics locals tenim el deure d’estar al costat del les famílies que estan patint les conseqüències econòmiques i socials que està provocant la pandèmia. Som conscients que aquesta tasca no va de partits ni d’ideologies, ara hem de treballar plegats per ajudar les persones. Els grups municipals de govern i oposició ens hem posat d’acord per implementar ajuts d’àmbit econòmic i social, en una primera modificació de crèdits que portarem al ple de l’ajuntament convocat pel dia 20 d’abril.

En el ple de dilluns, que serà no presencial i es podrà seguir per les xarxes socials, aprovarem ajuts econòmiques per donar suport a les famílies i el teixit comercial, serà una modificació de crèdits que forma part d’un primer paquet de mesures que tindrà un impacte per al pressupost municipal de 300.000 euros, i que anirem ampliant en successives noves convocatòries.

Res serà com abans, malgrat el dolor i la incertesa, hem de perseverar, fer valer la memòria de les persones que van donar-ho tot per nosaltres, que ens han estimat i hem estimat infinitament. Si ells van superar la guerra, la fam i la persecució política, nosaltres també ho podem fer. No hi ha res més preuat que la vida, hem de continuar treballant per evitar el dolor i protegir les nostres famílies. Donem una oportunitat a l’esperança perquè ens en sortirem!

Preguntes Freqüents sobre les restriccions del confinament pel COVID-19

Aprofitant que hi ha molts veïns i veïnes que em pregunten sobre les diferents excepcions que es poden produir, atès que hi multitud de casuístiques i molts dubtes, he penjat el darrer document en PDF que va actualitzant el CECAT – Centre de Coordinació operativa de Catalunya, per a que us serveixi d’ajuda.

FINAL_CAT_FAQs-restriccions-COVID19-FASE0-20200517

Encetem l’any amb energies renovades per fer avançar Arenys de Munt

Projecte de nou edifici a la cooperativa

Encetem l’any amb energies renovades i moltes ganes de treballar per fer realitat el que hem demanat als reis d’Orient per aquest 2020.

 • Començar les obres del nou edifici de la cooperativa.
 • Habitatge social.
 • Licitar les obres de la Riera.
 • Reforçar la neteja i el manteniment de les vies públiques amb més personal.
 • Posar fil a l’agulla en el servei de transport a l’hospital de Mataró.
 • Millorar el servei de transport públic amb menys esperes.
 • Crear el servei Municipal de Residència per a la gent gran.
 • Encetar les obres de Reforma de l’Esplai de Jubilats.
 • Reformar la placa de Can Borrell.
 • Posar fanals fotovoltaics a Can Jalpí.
 • Continuar amb les obres del polígon industrial Torrent d’en Puig.
 • Continuar amb les obres de reforma del Centre Cívic.
 • Noves polítiques d’igualtat i LGTBI sumant sinergies amb entitats i col·lectius locals.
 • L’any per començar una nova estratègia per potenciar les energies verdes.
 • Assolir més del 60% de la recollida selectiva.
 • Avançar en ajudar les urbanitzacions en la redacció de projectes executius per fases. Ja tenim convenis, voluntat i moltes ganes!
 • Reforçar el suport a les obres de modernització del comerç.

Molta feina i em deixo moltes coses! Bona entrada d’any #ArenysdeMunt! 😉 💪

Turisme de qualitat, turisme MICE

MICE sona a paraula sofisticada, almenys per als profans de la matèria –Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions-. No cal ser un expert per intuir que no estem parlant de turisme massificat low cost.  Recentment Arenys de Munt hem acollit a Castell Jalpí la primera Jornada del Turisme MICE del Maresme de la ma del Consorci Turisme Maresme i agents destacats del sector turístic, una molt bona notícia, i té molt de mèrit en el nostre poble en el qual l’activitat turística encara no té un pes rellevant en l’economia local, però tot arribarà.

Veïns del poble es pregunten que vol dir MICE, i sense acabar d’entendre realment el significat, els hi sona bé. De fet, si això ajuda a desvetllar consciencies sobre la necessitat d’impulsar la indústria turística de qualitat al nostre municipi, ja és un pas important.

Tenim molt d’interès en treballar per a dinamitzar el turisme a Arenys de Munt, però sóc conscient que si ho volem fer, sols no ens en sortirem, i molt menys si no hi ha una veritable reflexió estratègica amb la participació d’aquells professional que en saben. Cal visió estratègica i superar la política de mirada curta, que en funció de qui governi, pot fer perillar l’acció política que respon a objectius estratègics -ataca el fons-, sucumbint inexorablement a les polítiques d’aparador.

Les polítiques de curt termini consumeixen recursos públics, hipotequen la visió de llarg recorregut; polítiques que no es veuen perquè requereixen molt de temps, no donen vots, però són imprescindibles si volem un país competitiu. No només no hi ha prou en fer polítiques de llarg recorregut, doncs la mateixa maquinària de l’administració pública pot suposar un nou contratemps; s’entesta en mantenim barreres burocràtiques que esdevenen un fre al desplegament de projectes turístics.

Segurament estem pagant excessos del passat amb un excés de prudència que acaba perjudicant allò que es pretén protegir. Frenem iniciatives privades que aposten per ampliar l’oferta del turisme de valor afegit, un nou escull per la competitivitat del país. L’administració pública ha de fer una reflexió sobre l’excés de burocràcia, la sobrecàrrega de procediment administració, la delació en resoldre la tramitació de plans especials per fer activitats turístiques i que poden trigar anys en resoldre’s.

Arenys de Munt té un potencial turístic immens, som singulars com altres pobles del maresme; entorn paisatgístic, gastronomia, tradició, oferta cultural, esportiva, lúdica, etc. La suma de singularitats en fa molt forts, i aquesta suma d’oferta variada en una comarca com la nostra, permet que puguem ser optimistes malgrat els obstacles jurídics i administratius que ens podem trobar pel camí.

Arenys de Munt no hem de fer una reconversió del model turístic perquè encara l’hem de crear, i tenim molt clar que quan arribi, que arribarà, serà allò que valorarà la nostra oferta cultural, gastronòmica i paisatgística, un model de turisme Wellness, o Slow City i en aquest model serà molt rellevant el turisme MICE.

Hem de pensar en clau supramunicipal, superar les barreres administratives del nostre marc local, però també mental; hem de saber que fan els nostres competidors de l’àmbit internacional i aprendre’n d’ells.

Una primera jornada maresmenca del turisme MICE és un bon exemple de com començar;  una trobada de la ma del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb una perspectiva públic-privada, i amb la participació dels professionals del sector; reflexió estratègica i mirada llarga.

20 anys de la Fira de la Cirera: Consumim producte local

Enguany ja són 20 anys de la Fira de la Cirera d’en Roca, però també 26 anys de la Trobada de Puntaires,  dos elements que han estat molt importants per a l’economia local d’Arenys de Munt. Si abans tenien valor econòmic, ara formen part del nostre patrimoni cultural i històric que ens fan singulars com a poble.

Sabem que potenciar allò que ens fa singulars, allò que ens fa més forts, ens ajuda a dinamitzar l’economia local, i això li diem posar en valor el producte local, que és bàsicament consumir producte de proximitat, quilòmetre zero.

I perquè ho hem de fer? I ho hem de fer  perquè ens estimem Arenys de Munt, perquè estem orgullosos d’Arenys de Munt, i perquè també és una manera de fer poble. I si no tenim prou, perquè consumir producte de proximitat és sinònim de menjar saludable. Veritat que el més important és la salut? El producte de proximitat és salut.

Avui som molts més veïns que fa 20 anys quan va tenir lloc la primera fira de la Cirera, som molts més i tenim més capacitat que mai per ajudar-nos entre nosaltres.

Venim a la fira i gaudim de les nostres cireres, de les maduixes, del formatge, de la nostra música; participem de les activitats de les nostres entitats i mantenim encara viva la tradició de la punta; perquè a Arenys de Munt tenim de tot, i en podríem tenir molt més. Només cal veure que cada vegada que fem una activitat rellevant al poble, hi participen les entitats, les escoles de dansa, l’aula de música, el Centre Moral… Això és un indicador del talent local.

I per a que el nostre poble sigui fort, tan viu i tan dinàmic, és molt i molt important el nostre comerç local, i ajudar el nostre comerç local implica la suma de petites accions que podem fer cadascú de nosaltres. Si ens estimem Arenys de Munt, ens hem d’estimar el nostre comerç que dona vida als nostres carrers i places i ens cohesiona socialment.

A l’estiu tenim el Trenet d’Arenys de Munt, que és de franc, només cal una cosa; gaudir del nostre comerç, anar a buscar el producte local i el servei de proximitat. Us convido a aprofitar-ho per gaudir encara més d’Arenys de Munt.

Ens hem de sentim orgullosos d’Arenys de Munt, i volem sentir-nos encara més orgullosos, i ho farem entre tots.

El centre cívic no és un hotel d’entitats, és molt més que això

És un espai de referència per a dinamitzar l’economia local, donant suport a nous emprenedors que vulguin engegar projectes professionals de manera col·laborativa o individual.

És una aula de música dimensionada amb les característiques acústiques òptimes per a permetre que més de 150 alumnes pugin gaudir de les seves instal·lacions per a formar-se de manera adequada.

És una aula de plàstica per a fer cursos de pintura i per a la realització d’obres artístiques amb tècniques variades.

És una sala de conferències per a fer presentacions, col·loquis, xerrades o projeccions audiovisuals.

És una aula d’informàtica i un laboratori per al desplegament de les noves tecnologies fruit del talent dels alumnes de les nostres escoles, de les entitats i dels emprenedors locals.

És un espai coworking per a fomentar la cooperació entre emprenedors locals, generant sinergies i valor afegit a l’economia local.

És un lloc de trobada per a realitzar sessions Networking per a fer xarxa entre les nostres empreses locals, enfortir el nostre teixit productiu i generar noves oportunitats de negoci.

És un centre de formació per a persones que volen millorar les seves competències per a la recerca de feina o per a fer sessions coaching adreçada al nostre comerç local i als nostres professionals.

És també un equipament per a les entitats d’Arenys de Munt que el poden utilitzar per a la realització de les seves activitats socials, culturals o de lleure.

És una eina estratègica de l’Arenys de Munt del futur: una societat dinàmica que ha de disposar d’espais per a generar complicitats entre els nostres actors econòmics, culturals i socials.

És una oportunitat per a cohesionat i endreçar territorialment Arenys de Munt, recuperant una nau en desús “Can Fernando Soler” de 1.500 m2, millorant el seu entorn i facilitant la seva accessibilitat.

En definitiva, el centre cívic és un equipament multidisciplinari al servei de la ciutadania que ens permetrà aprendre, crear, innovar i trobar-nos per a treballar plegats. No és un hotel d’entitats, és molt més que això.