Turisme de qualitat, turisme MICE

MICE sona a paraula sofisticada, almenys per als profans de la matèria –Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions-. No cal ser un expert per intuir que no estem parlant de turisme massificat low cost.  Recentment Arenys de Munt hem acollit a Castell Jalpí la primera Jornada del Turisme MICE del Maresme de la ma del Consorci Turisme Maresme i agents destacats del sector turístic, una molt bona notícia, i té molt de mèrit en el nostre poble en el qual l’activitat turística encara no té un pes rellevant en l’economia local, però tot arribarà.

Veïns del poble es pregunten que vol dir MICE, i sense acabar d’entendre realment el significat, els hi sona bé. De fet, si això ajuda a desvetllar consciencies sobre la necessitat d’impulsar la indústria turística de qualitat al nostre municipi, ja és un pas important.

Tenim molt d’interès en treballar per a dinamitzar el turisme a Arenys de Munt, però sóc conscient que si ho volem fer, sols no ens en sortirem, i molt menys si no hi ha una veritable reflexió estratègica amb la participació d’aquells professional que en saben. Cal visió estratègica i superar la política de mirada curta, que en funció de qui governi, pot fer perillar l’acció política que respon a objectius estratègics -ataca el fons-, sucumbint inexorablement a les polítiques d’aparador.

Les polítiques de curt termini consumeixen recursos públics, hipotequen la visió de llarg recorregut; polítiques que no es veuen perquè requereixen molt de temps, no donen vots, però són imprescindibles si volem un país competitiu. No només no hi ha prou en fer polítiques de llarg recorregut, doncs la mateixa maquinària de l’administració pública pot suposar un nou contratemps; s’entesta en mantenim barreres burocràtiques que esdevenen un fre al desplegament de projectes turístics.

Segurament estem pagant excessos del passat amb un excés de prudència que acaba perjudicant allò que es pretén protegir. Frenem iniciatives privades que aposten per ampliar l’oferta del turisme de valor afegit, un nou escull per la competitivitat del país. L’administració pública ha de fer una reflexió sobre l’excés de burocràcia, la sobrecàrrega de procediment administració, la delació en resoldre la tramitació de plans especials per fer activitats turístiques i que poden trigar anys en resoldre’s.

Arenys de Munt té un potencial turístic immens, som singulars com altres pobles del maresme; entorn paisatgístic, gastronomia, tradició, oferta cultural, esportiva, lúdica, etc. La suma de singularitats en fa molt forts, i aquesta suma d’oferta variada en una comarca com la nostra, permet que puguem ser optimistes malgrat els obstacles jurídics i administratius que ens podem trobar pel camí.

Arenys de Munt no hem de fer una reconversió del model turístic perquè encara l’hem de crear, i tenim molt clar que quan arribi, que arribarà, serà allò que valorarà la nostra oferta cultural, gastronòmica i paisatgística, un model de turisme Wellness, o Slow City i en aquest model serà molt rellevant el turisme MICE.

Hem de pensar en clau supramunicipal, superar les barreres administratives del nostre marc local, però també mental; hem de saber que fan els nostres competidors de l’àmbit internacional i aprendre’n d’ells.

Una primera jornada maresmenca del turisme MICE és un bon exemple de com començar;  una trobada de la ma del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb una perspectiva públic-privada, i amb la participació dels professionals del sector; reflexió estratègica i mirada llarga.