Manifest Institucional de l’onze de setembre de 2021

Diada2021

L’onze de setembre de 1714 va culminar en la pèrdua de drets i llibertats del nostre poble. Europa ja feia allò que sempre fa: contemplar amb indiferència el sotmetiment dels anhels de llibertat de tota una nació. Ara passa amb Afganistan, ho fa amb molts altres països de la resta del món, ho va fer abans i després de la Segona Guerra Mundial fins als nostres dies. Europa no ens mira; només es mira ella a mateixa i els seus interessos.

Avui, onze de setembre, el món continua patint, almenys una gran part del món. La Declaració Universal dels Drets Humans és només una declaració. La humanitat encara no és ni prou humana ni garanteix els mateixos drets universals per a la majoria de les persones; tampoc es garanteix plenament a pràcticament cap país del món, ni en aquells que considerem desenvolupats; tampoc al nostre país, Catalunya.

Cada onze de setembre molts acostumem a reivindicar poder escollir democràticament esdevenir un estat independent, una República Catalana. Fa anys, quan alguns érem una minoria que ho defensàvem, estàvem convençuts que tot era possible en una democràcia moderna. Fa anys que hi havia qui es manifestava pensant que els drets i llibertats són universals, universals per a tot el món; que el mateix dret té un quebequès, un escocès, un basc o un català a poder escollir el futur del seu país. Fins i tot alguns altres pensaven que podríem decidir gestionar els nostres recursos fiscals com a país, de la mateixa manera que ho fan els nostres compatriotes bascos. L’any 2021 es constata que no, que els drets i les llibertats no són universals ni tan sols a les democràcies més consolidades.

Avui, l’11 de setembre de 2021, tenim una capacitat immensa en termes econòmics, tècnics i humans per fer el nostre país més pròsper econòmicament i més just socialment. Arenys de Munt, Catalunya hem demostrat la nostra alta qualitat humana, solidaritat, i malgrat les dificultats i els contratemps, sempre amb esperit de lluita mirant cap al futur.

L’any 1714 va caure Barcelona, vam perdre una batalla, però van guanyar-nos el respecte i vam demostrar dignitat i fermesa davant l’enemic. Deixem de parlar avui de derrotes, pensem en reactivar l’economia, impulsar la reconstrucció social, enfortir els serveis públics, les inversions, el teixit industrial i productiu, posant la mirada en la tan necessària transició ecològica i el seu impacte en la mobilitat, en els usos del territori i en la producció de béns i serveis que implica, i assegurar el seu caràcter socialment just.

Siguem fidels a l’esperit de lluita d’aquells que van donar la seva vida per nosaltres. Siguem perseverants; no ens podem rendir davant el fatalisme. Mai renunciarem a les nostres conviccions democràtiques, perquè són justes i necessàries per construir un país més lliure, més just, més humà i més solidari.

Visca Arenys de Munt! Visca Catalunya Lliure!